Ann Mari Aamot

Ann Mari Aamot

BALLADS FROM THE ZOO

20. – 30. april 2023  |  Prosjektrommet, Kulturhuset Ælvespeilet  


Velkommen til vernissage

Utstillingen åpner dørene

TORSDAG 20. APRIL KL. 19:00

Enkel servering


Denne utstillingen i Prosjektrommet er en fortsettelse av Ann Mari Aamots første separatutstilling på 13 år, “Zoolounge”, som ble holdt i Galleri Pop i Langesund i fjor.

Både mennesker og dyr er innbyggere i hennes Zoo. Nå er hun klar med fortsettelsen – Ballads from the Zoo.

Hennes bilder er naturtro gjengivelser av dyr og mennesker, men skildringene er også litt off og snodige. De fleste bildene er kulltegninger på syrefritt papir, og noen er tegnet med akvarellblyanter og gouache.

Hun får frem noe bizart i det tilsynelatende normale i bildene, ikke like bisart som i David Lynchs kunst og filmspråk, og særlig Twin Peaks, som hun elsker, men nesten. Det er i hvertfall ganske tydelig/åpenbart at Ann Mari Aamot er opptatt av og opprørt over den bisarre verden og tiden vi lever i.

Hun sier selv: “Vi er fremdeles fanget i denne Zoologiske hagen, menneskene og dyrene, er fanget av stengsler, gjerder, murer og regler og hundrevis av apper og sykdommer og kriger og forurensning og snart kan kunstig intelligens se ned på oss fra murene vi eller de har bygget opp.”

Utstillingen står fra 20 april til 30 april og kunstneren vil være tilstede nesten hver dag eller kveld.

Ann Mari Aamot – en kort biografi

Jeg skjønte tidlig at jeg ikke bare kunne ta en vanlig utdannelse og få en vanlig jobb og følge strømmen, selv om jeg til tider likevel har svelget noen elger (kameler) og fulgt strømmen. 

Men det har vært en kamp å finne ut hvilken vei jeg skulle gå.

Man blir revet mellom oppvekstkultur, forventninger fra familie og samfunnet osv. I England der jeg tok kunstutdanning er holdningene til kunst en helt annen, og tilbake i Norge hadde jeg ikke et sterkt  kontaktnett slik de som tok utdannelsen i Norge fikk gjennom sine norske professorer og studenter. Jeg måtte bygge det helt fra bunnen.

Derfor ble jeg nødt til å livnære meg med lærervikariater og jobbet også som intendant, noe som hjalp meg dramatisk til å få et større kunstnernettverk. Men det tar på å jobbe 100% i to jobber. Så i 2012 gav jeg opp kunsten og solgte alle mine bilder på salg, til 70%.

Nå er situasjonen annerledes og de siste tre årene har jeg hatt frihet til å komme skikkelig i gang med kunsten. Jeg har mye å ta igjen, mange teknikker å teste ut på nytt, og å utvikle flere språk.”

%d bloggere liker dette: