George Underwood

George Underwood

Soulful Warriors

Kunsthall Grenland | 14. – 28. januar 2017


Mytisk tidløshet er et nøkkelord i George Underwoods kunst. Sublime menneskeskikkelser i kjølige landskap gir assosiasjoner til så vel det mytologiske som oppfordrer til metaforiske og metafysiske lesninger, og til de deler av filosofien som omhandler menneskets eksistensielle forutsetninger.

George Underwood ble født i 1947. Han begynte sin kunstneriske karriere som student ved Beckenham Art School på begynnelsen av sekstitallet. En av hans nærmeste og livslange venner var David Bowie. Etter et kort forsøk som musiker, der han blant annet spilte inn en plate med Bowie som The King Bees og som soloartist, fant han ut at kunsten var hans livsvei. Han holdt dog kontakten med musikkmiljøet, og gjennom 1970-tallet gjorde han et utall LP-covere, turneplakater, bokomslag og et mylder av kommersielle tegninger og illustrasjoner. Hans LP-covere vil nok være kjent for mange, med artister som foruten David Bowie teller Marc Bolans T-Rex, The Fixx, Procol Harum og Mott the Hoople.

På begynnelsen av 1970-tallet begynte Underwood å male i olje. Maleriene var i begynnelsen influert av wienerskolens fantastiske realisme, som teller kunstnere som Ernst Fuchs, Rudolph Hausner og Eric Brauer. Men han skjelte også til gamle mestere som Bruegel og Bosch, og lot seg fascinere av deres fantastiske og fantasifulle visjoner. Av dette har han utviklet en særegen stil og uttrykk, med trekk fra renessansen og gammelmesterlige iscenesettelser, i en kjølig og stilistisk form.

George Underwoods malerier er i dag ettertraktede og fins i mange private samlinger. En av hans beundrere var David Bowie, som sa dette om Underwood som kunstner:

George has, over the years, refined his work to the point where I would put him among the top figurative painters coming out of the UK right now. There’s a sublime isolation surrounding his subjects that really touches the viewer, the figures being both heroic and vulnerable simultaneously. There’s a timeless element in the choice of subject matter that overlaps with the mythical world of Odd Nerdrum, say. Now that a huge shift to painting is taking place, I would expect to see George’s name pushed further and further to the front.

I forbindelse med utstillingen publiseres boken 

George Underwood – Soulful Warriors

av Tom Hovinbøle.

Dette er den første monografien om Underwood, og dekker så vel hans bakgrunn som musiker og illustratør som hans mangfoldige virke som kunstner. Boken utgis av Pontano forlag og kan kjøpes gjennom Kunsthall Grenland.

Warrior 2016


Utstillingens kuratorer: Catrine Danielsen og Tom Hovinbøle.

Utstillingen presenteres av Medlemsforeningen Kunsthall Grenland og er en del av prosjektet Bowie70.

Bowie_logo

%d bloggere liker dette: