Stian Omland

BYBRYDERIER

The Stitchhiker’s Guide

21. april – 1. mai 2022  |  Prosjektrommet, Ælvespeilet Kulturhus


Stian Omland er Bybryderier, og Bybryderier begynte i 2012 som brysomme broderier på byvegger i Skien sentrum. Siden den gang har det blitt hundrevis av broderier: noen små, noe store, noen visuelt og tematisk ambisiøse, noen mest veldig langsom vitsetegning, og noen av dem et godt stykke over streken. Motivasjonen finner Stian først og fremst i spenningen mellom uttrykk og innhold, muligheten til å være drøy i et format som tradisjonelt har vært pietistisk – drøy både i tekst og valg av motiv. Det har blitt mye tekst, mye lek med etablert ikonografi, mye elg, mye gitar, og … science fiction.

Heading: Utsnitt fra bildet «Bed of Bones»

Abbey Road Pedestrians
All Terrain Armored Moose

Stian Omland (f. 1966) har brodert i ti år, men han har vært skjønnlitterær oversetter mye lenger. Nå jobber han som formidler på Porsgrunn bibliotek, i tillegg til å spille basketball og gitar (ganske dårlig), og fra tid til annen være turnéleder for amerikanske musikere.


«Gatekunstprosjektet Bybryderier gikk av stabelen i Skien i to omganger, i 2012 og 2013. I 2013 bidro jeg også med tre broderier til Kunsthall Grenland i forbindelse med logostriden. Jeg var gjestekunstner i utstillingen Exiles – All King, No Kingdom med broderiet «Eidsvold 1814» på Spriten kunsthall i 2014, og jeg sto bak og deltok i utstillingen Typisk norsk på på samme sted senere samme år, en utstilling der jeg også bidro med fotoprosjektet GlobalFlag med Tor Åge Bringsværd og 30 fotografer. I 2016 hadde jeg utstillingen Fare for elg i solnedgang på Ælj i solnedgang-festivalen i Skien. Jeg har også stilt ut på Galleri Empati på Opphaug i Trøndelag. Bildet The Stitchhiker’s Guide to the Galaxy er til daglig stilt ut i Porsgrunn bibliotek.»


The Stitchhiker’s Guide to the Galaxy
%d bloggere liker dette: